Poslijediplomski specijalistički studij - Ultrazvuk u ginekologiji i opstetriciji

Voditelj studija Ultrazvuk u ginekologiji i opstetriciji
 

Prof.dr.sc. Oleg Petrović 
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Obavijesti za studente - Poslijediplomski specijalistički studij - Ultrazvuk u ginekologiji i opstetriciji


Program studija Ultrazvuk u ginekologiji i opstetriciji


Ultrasound in Obstetrics and GynecologyPoslijediplomski specijalistički studiji iz ultrazvuka u ginekologiji i opstetriciji je provodi se u cilju edukacije specijalista i specijalizanata iz ginekologije i porodništva kako bi uspješno i učinkovito mogli upotrebljavati različite ultrazvučne tehnike. Cilj ovog jedinstvenog programa je poticanje brzog stjecanja znanja uz njihovu integraciju i primjenu ultrazvuka u kliničkoj praksi u ginekologiji i opstetriciji. Ovaj program nudi znanja koja se odnose na ultrazvučnu dijagnostiku u visoko rizičnih opstetričkih i ginekoloških pacijentica.  Program nudi obuku i mentorstvo koji se mogu primijeniti i u kliničkim i translacijskim istraživanjima. Sastoji se od predavanja, seminara i vježbi tijekom kojih se dobivaju vrijedne informacije i znanja utemeljena na dokazima.
 
Programi ovoga profila dostupnih na tržištu prenošenja znanja su insuficijentni. Mnogi specijalisti su zainteresirani za poslijediplomsku izobrazbu ovoga tipa pogotovo u arapskim zemljama i zemljama Jugoistočne Europe. U ovim zemljama u okviru specijalizacije iz ginekologije i opstetricije specijalizanti nemaju prilike savladati čak niti osnove ultrazvučne dijagnostike, a postojeći programi poslijediplomskog usavršavnaja u Hrvatskoj nude samo osnovna znanja iz ultrazvuka na hrvatskom jeziku. Ovaj studij će se izvoditi isključivo na engleskom jeziku i obimom i sadržajem je primjeren ovoj ciljanoj skupini studenata. Nema mnogo sličnih programa na međunarodnom tržištu znanja. Ova vrsta obrazovanja nije integralni dio specijalističkog staža iz ginekologije i porodništva u tim zemljama, zbog čega su praktična i teorijska znanja iz područja ultrazvuka nakon završetka specijalizacije prilično oskudna. Stoga postoji potreba za ovakvim programom u cilju unapređenja zdravlja majki i djece. Ovaj program će doprinijeti da kliničari mogu bolje razumjeti i interpretirati ultrazvučne nalaze u trudnica i ginekoloških pacijentica koje su do sada u tim zemljama vršili radiolozi, a koji nemaju kliničkog znanja u navedenome području.
 
U Hrvatskoj postoji Bazični studij ultrazvuka u ginekologiji i opstetriciji na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na hrvatskome jeziku, koji se može smatrati dijelom ovoga programa koji pruža daleko šira znanja iz različitih područja ultrazvuka. Ovaj program se provodi na hrvatskom i  engleskom jeziku, a namijenjen je studentima i polaznicima koji tečno govore engleski jezik.
 
 
 
.