Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Brojne studentske aktivnosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, uz kontinuiranu i snažnu podršku od strane Uprave i djelatnika Fakulteta organizira Studentski zbor, kao i studentske udruge koje djeluju pri Fakultetu: FOSS MedRi (Fakultetski odbor svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci), CroMSIC (Međunarodna udruga hrvatskih studenata medicine), EMSA (Europska medicinska studentska asocijacija), CroADS (Hrvatska udruga studenata dentalne medicine), studentske skupine i studenti pojedinci. Za istaknuti je, na početku, kako FOSS MedRi, djeluje pri Medicinskom fakultetu gotovo od samog osnivanja Fakulteta i predstavlja najstariju studentsku organizaciju na riječkom Sveučilištu.
 
Organizacija izvannastavnih aktivnosti uglavnom je usmjerena na provedbu međunarodnih razmjena, sudjelovanje i organizaciju međunarodnih i domaćih studentskih znanstvenih skupova, podizanje kvalitete i standarda studiranja, popularizaciju i uključenost studenata u znanstveno-istraživački rad, organizaciju javno-zdravstvenih, medicinsko-popularizacijskih i humanitarnih projekata, kulturnih i sportskih aktivnosti te ostalih studentskih izvannastavnih inicijativa.
 
Međunarodnu razmjenu studenata medicine organizira studentska udruga CroMSIC, pri čemu na godišnjoj razini pedesetak studenata medicine ima priliku sudjelovati na kliničkoj praksi u trajanju od mjesec dana na različitim klinikama i medicinskim fakultetima diljem svijeta, kao što jednak broj studenata iz cijelog svijeta, tijekom ljetnih mjeeci realizira svoju kliničku praksu kroz studentsku razmjenu u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Osim toga, troje studenata godišnje sudjeluje u bilateralnoj razmjeni s "Hyogo College of Medicine" u Japanu, te četiri studenta na "University of Rochester" u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz stručne i znanstvene razmjene, studenti aktivno i pasivno sudjeluju u brojnim međunarodnim znanstvenim kongresima i skupovima, kao i sastancima međunarodnih udruženja studenata čiji su članovi (IFMSA, EMSA, IADS). Od 2010., svake godine se na Fakultetu organizira Studentski kongres s međunarodnim sudjelovanjem "Prehrana i klinička dijetoterapija", a od 2011., na godišnjoj razini organizira se i međunarodni Studentski kongres neuroznanosti - NeuRi.
 
O kvaliteti i standardu studiranja posebno se brine Studentski zbor te Povjerenstvo za nastavu (NOSS), čiji članovi (predstavnici studenata), aktivno sudjeluju u radu Fakultetskog vijeća, kao i drugih odbora Fakulteta pri čemu su na svim razinama uključeni u pripremu i donošenje odluka i mjera koje se tiču kontinuranog poboljšanja uvjeta studiranja. U tom smislu, digitalna podrška omogućena je i kroz redovito ažuriranje internet portala foss.hr s on-line vodičima za brucoše i apsolvente, te sa velikom količinom besplatnih nastavnih, znanstvenih i stručnih sadržaja. U studentskim prostorijama, studentima je omogućeno neograničeno korištenje četiri računala s pristupom internetu, kao i LAN s bežičnom mrežom.
 
Organizacijom tradicionalnog Humanitarnog koncerta hrvatskih studenata medicine, riječki medicinari realiziraju već petu godinu za redom jedinstven kulturno-umjetnički događaj. S druge strane, okupljeni u inicijativu "Artnatomija", 2013. su organizirali likovnu izložbu studenata i doktora medicine, a pri Fakultetu djeluje i povjerenik za studente Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Dugi niz godina izdaje se studentsko glasilo - Speculum, tradicionalan je i Humanitarni bal medicinara, a tijekom 2014. godine studenti su pokrenuli i inicijativu za osnivanjem Mješovitog pjevačkog zbora studenata Medicinskog fakulteta. 
 
Uključenost studenata u različite vidove znanstveno-istraživačkog procesa, te popularizaciju znanosti kroz projektne aktivnosti, realizira se kroz djelovanje Povjerenstva za znanost (ZOSS), koje afirmira znanstveno-istraživački rad, kontinuirano organizira popularno-znanstvena predavanja, tribine i radionice o znanstvenoj metodologiji. Više desetaka studenata direktno je uključeno u različite faze znanstvenih istraživanja na pojedinim klinikama i zavodima, te su studenti članovi uredništava stručno-znanstvenih časopisa koji se izdaju pri Fakultetu (Acta medico - historica Adriatica i Medicina Fluminensis), kao i članovi organizacijskih odbora skupova koje (su)organizira Fakultet, prvenstveno kroz tehničko-logističku podršku.
 
U okviru Riječkog sveučilišnog sportskog saveza, kao i Studentskog športskog društva SOSS, studenti su, osim u redovitu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, uključeni i u brojne sportske aktivnosti, turnire i natjecanja na sveučilišnoj lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Svake godine sudjeluju i u regionalnom sportskom natjecanju studenata (bio)medicinskih fakulteta - Humanijadi, čiji su organizacijski domaćin bili 2014. godine.
 
Na kraju, od brojnih izvannastavnih aktivnosti, studenti medicine, koji su već svojim stručnim pozivom snažno orijentirani prema prevenciji bolesti i unaprijeđenju zdravlja, organiziraju brojne javno-zdravstvene, medicinsko-popularizacijske i humanitarne projekte. Tijekom cijele godine, realiziraju se vrlo uspješne preventivne aktivnosti namijenjene širem građanstvu, a u kojima volonterski sudjeluje više stotina studenata i djelatnika Fakulteta. Neke od njih su: Kapi života (FOSS), Dani zdravlja (FOSS), Tjedan mozga (FOSS), Stani uz mene - kampanja za destigmatizaciju duševnih bolesti (SZ ), Dan sestrinstva (FOSS), Čiste ručice (FOSS), Zdravi otoci i Zdrave planine (FOSS), Vrijeme sazrijevanja (EMSA), tribine o ovisnostima i spolno prenosivim bolestima (CroMSIC i EMSA), debatni turniri (FOSS), te prigodna obilježavanja Svjetskog dana zdravlja (EMSA), Svjetskog dana mentalnog zdravlja (SZ), Tečaj kirurškog šivanja (CroMSIC), Svjetskog dana borbe protiv raka i AIDS-a (CroMSIC), Zubić vile (CroADS), Teddy Bear Hospital (EMSA) i dr. Nezaobilazni su i brojni programi zabavnog karaktera (Krvavica, Brucošijada, sudjelovanje na Riječkom međunarodnom karnevalu, FOSS i CroMSIC partyji).
 
Zaključno, student Medicinskog fakulteta imaju priliku tijekom svog obrazovanja sudjelovati  u brojnim izvannastavnim aktivnostima, koje pod motom "student za studente", organiziraju Studentski zbor i studentske udruge koje djeluju pri Fakultetu. Kao dokaz tome, tri su i Rektorove nagrade za studentski aktivizam i volonterizam (utemeljene 2011. god.), čiji su laureati studenti Medicinskog fakulteta. Uključenjem studenata u neke od projekata, inicijativa ili manifestacija, povećava se kvaliteta i standard studiranja i odgaja kvalitetnije buduće stručnjake u području biomedicine i zdravstva.
 
 
.