Simpozij o medicinskoj edukaciji: Inovativne metode učenja

Poštovani,

S izuzetnim ponosom pozivamo Vas na prvi interni simpozij Medicinskog fakulteta u Rijeci o medicinskoj edukaciji u organizaciji Centra za unaprjeđenje nastavničkih kompetencija i komunikacijskih vještina, koji će biti održan 4. prosinca 2023. godine u sklopu Dana Fakulteta.

Simpozij o medicinskoj edukaciji namijenjen je svim zainteresiranim nastavnicima i studentima našeg fakulteta, a s obzirom na viziju Organizacijskog odbora, želja nam je učiniti ovaj skup tradicijom Medicinskog fakulteta u Rijeci, koja je, u obliku jednodnevnog zajedničkog okupljanja posvećena različitim aspektima nastavnog procesa, svake godine pod okriljem druge aktualne teme.

Simpozij je osmišljen kao praktičan i primjenjiv edukativni skup, čiji su osnovni ciljevi: (1) pružiti osvrt na djelovanje Centra i postignuća u medicinskoj edukaciji na Medicinskom fakultetu u Rijeci, (2) upoznati nastavnike i studente s vodećim trendovima i inovativnim pristupima u medicinskoj edukaciji te (3) omogućiti stjecanje i/ili unaprjeđenje specifičnih vještina u modernoj medicinskoj edukaciji. Simpozij se provodi kroz različite oblike aktivnosti, uključujući osvrte, promocije, edukativna predavanja i primjere iz prakse, kao i edukativne i kreativne radionice.    

Ove godine simpozij je posvećen Inovativnim metodama učenja, prvenstveno modernim načinima primjene učenja temeljenog na analizi slučaja (engl. case-based learning), kao jedne od četiri autentične metode učenja u medicinskoj edukaciji. Naime, tema prvog simpozija odabrana je iz razloga što Medicinski fakultet u Rijeci prvi u Republici Hrvatskoj u nastavni proces i brojne izvannastavne aktivnosti uvodi inovativnu Nobula Case Creator interaktivnu aplikaciju za učenje temeljeno na analizi slučaja.

Stoga će, u prvom dijelu simpozija kroz edukativna predavanja i primjere iz prakse biti predstavljeni inovativni načini primjene ove metode učenja u medicinskoj edukaciji iz nastavničke i studentske perspektive, nakon čega će biti predstavljene i mogućnosti Nobula Case Creator interaktivne aplikacije. U drugom dijelu simpozija, bit će organizirane edukativne i kreativne radionice o metodologiji učenja temeljenog na analizi slučaja, pruženi primjeri primjene u svakodnevnoj praksi i mogućnost izrade analize slučaja i problemskih zadataka u Nobula Case Creator aplikaciji. Naime, iako je aplikacija prvenstveno namijenjena analizi slučaja, bit će predstavljene i njezine mogućnosti općenitog poticanja interaktivnosti u nastavi primjenom učenja temeljenog na kontinuumu problema (engl. problem-based continuum).

Osim toga, u uvodnom dijelu simpozija bit će predstavljen tematski broj časopisa Medicina Fluminensis posvećen Izazovima i budućnosti medicinske izobrazbe u Republici Hrvatskoj, kao pisanog kompendija tema predstavljenih na MedRi 2023 – First International Conference on Teaching and Learning in Medical Education i First International Student Symposium on Future Doctors Educating the World.

Nadamo se da ćete se odazvati u što većem broju te da ćemo zajednički stvarati nove oblike okupljanja za dobrobit medicinske edukacije na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

               S poštovanjem,

               izv. prof. dr. sc. Nina Pereza, dr. med., u ime Organizacijskog odbora

NOBULA CASE CREATOR INTERAKTIVNA APLIKACIJA

REGISTRACIJA

Kotizacija je besplatna za nastavnike i studente Medicinskog fakulteta u Rijeci te uključuje pristup svim događanjima u programu, dostup materijalima simpozija te potvrdu o sudjelovanju.

Zbog izuzetnog odaziva i velikog broja prijavljenih sudionika, rok za registraciju skraćen do 21. studenog 2023. u 10.00 sati

Prijave su otvorene do 23. studenog 2023. u 23.59 sati na poveznici:

Prijava sudjelovanja

BODOVANJE

Tematski broj časopisa Medicina Fluminensis o medicinskoj edukaciji

Ažurirano 20.11.2023.

Skip to content