CroMSIC

Croatian Medical Students’ International Committee (CroMSIC) je nevladina i neprofitna udruga studenata medicine u Republici Hrvatskoj. Od 1992. godine je jedna od 130 punopravnih članica IFMSA – Međunarodne federacije udruga studenata medicine koja broji preko milijun članova širom svijeta. 

Ciljevi udruge su:

  • promicanje humanih ideja, etičkih načela i ljudskih prava, te doprinos obrazovanju studenata medicine;
  • populariziranje svih oblika zdravstvenog odgoja i obrazovanja šire populacije;
  • dodatna edukacija studenata medicine kroz međunarodnu razmjenu studenata medicine, te
  • obavljanje ostalih dopuštenih djelatnosti potrebnih za ostvarenje ciljeva Udruge, u prvom redu iz oblasti zdravstvene zaštite ljudi.

Predstavnici udruge su:

Udruga aktivno provodi mnoge projekte te je u nastavku ponešto o svakome. 

Razmjena je iskustvo koje upotpunjuje studentski život – kako onaj profesionalni tako i onaj privatni. CroMSIC Rijeka već dugi niz godina uz IFMSA, sudjeluje u organizaciji profesionalnih i znanstvenih razmjena koje se provode tijekom ljetnih mjeseci u periodu od mjesec dana. Znanstvene razmjene pružaju studentima svih godina medicine mogućnost sudjelovanja na istraživačkim projektima. Na tim razmjenama nude se mogućnosti poput savladavanja rada u laboratoriju i osnova pisanja znanstvenih radova. Profesionalne razmjene se izvode na željenom odjelu u bolnici gdje studenti stječu nova klinička znanja. Jedan od zanimljivijih dijelova razmjena je i socijalni program – kulturno zabavni dio. CroMSIC Rijeka za dolazne studente organizira izlete na otok Krk, u Istru, na Plitvice, National food and drinks party, odlazak na plaže i mnoga druga događanja. U Rijeku na razmjenu prosječno dolazi 70-80 studenata iz cijeloga svijeta, koji stječu nova znanja u KBC Rijeka ili na Medicinskom fakultetu, a na razmjenu u druge države odlazi oko 50 studenata iz Rijeke.

,,Pogled u sebe” je CroMSIC-ov projekt čiji je cilj promovirati mentalno zdravlje posebice kod mladih osoba. Glavni dio projekta čine edukacije studenata koji zatim kao vršnjački edukatori odlaze u srednje škole na području Rijeke i održavaju radionice raznih tematika povezanih sa mentalnim zdravljem. Radionice su sve različito tematizirane, a studenti edukatori imaju mjesečne supervizije s psihijatricom stručnom suradnicom projekta. Mentalno zdravlje je tema koja je unatoč brojim blagodatima suvremenog svijeta i dalje velikom broju ljudi nepoznanica, a u određenim situacijama i tabu tema. Ovim projektom educiramo mlade o važnosti mentalne higijene i zdravlja, a vršnjačko učenje daje benefit i studentima, koji se sami nose sa sličnim problemima kao i učenici. 

“Natjecanje u kliničkim vještinama” CroMSIC-ov je projekt namijenjen studentima kliničkih godina medicine, koji se slažu u timove, prolaze kroz 2 dana edukacije te se treći dan natječu u naučenim vještinama. Projekt obuhvaća teme hitne medicine, interne medicine, anesteziologije, radiologije i pedijatrije kao i praktični dio gdje se stječu vještine koje se očekuju od mladog liječnika pri završetku obrazovanja. Glavni cilj jest edukacija studenata medicine, a ostali ciljevi obuhvaćaju: razvijanje sposobnosti rada u timu, organizacija tima u zadanom vremenu, unaprjeđenje znanja i praktičnih vještina studenata medicine.   

“mRAK” je dugogodišnji CroMSIC-ov projekt koji je nastao s ciljem edukacije šire javnosti o HPV-u i načinu na koji se možemo zaštititi od benignih i malignih promjena uzrokovanih virusom. Cilj projekta je na zabavan i interaktivan načini educirati mlade o posljedicama koje HPV može izazvati te o važnosti cijepljenja protiv tog virusa. Studenti volonteri prvo prolaze edukaciju pod nadzorom naše školske liječnice, a nakon toga odlaze u srednje škole održavati predavanja i radionice. Zahvaljujući projektu dosad je educirano više od 2500 srednjoškolaca u Hrvatskoj.  

Cilj CroMSIC-ovog projekta “Pričajmo o cijepljenju” je informiranje srednjoškolaca, studenata i roditelja o važnosti cijepljenja. Cjepivo je jedan od najbitnijih izuma u povijesti i svake godine spasi milijune života. Nažalost, u posljednjih godina došlo je do porasta broja skeptika i protivnika cijepljenja, što je dovelo do smanjenja vjere u ovaj način prevencije bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija je antivakcinacijski pokret svrstala u 10 najvećih prijetnji za zdravlje čovječanstva. Upravo to nas je motiviralo da pokrenemo ovaj projekt. Putem predavanja, radionica i brošura želimo educirati javnost o nužnosti cjepiva, razjasniti najčešće mitove i uputiti na izvore gdje se mogu pronaći točne i relevantne informacije. Najveći dio ovog projekta su edukacije srednjoškolaca koje provode naši studenti volonteri.  

Pod Odborom za javno zdravstvo bavimo se i obilježavanjem datuma koji su od javnozdravstvenog značaja. Na te dane nastojimo održati akcije mjerenja tlaka i šećera prolaznicima na frekventnim lokacijama kao što su Korzo, Tower i ZTC, sa ciljem ranog otkrivanja i prevencije kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Povodom tih dana izrađujemo i kratke brošure sa ciljem edukacije građana o bitnim javnozdravstvenim temama. Do sada smo izradili brošure o dijabetesu, antimikrobnoj rezistenciji i cijepljenju. Mjerenja tlaka i šećera provodimo i kroz projekt Ruralno zdravlje i Otok zdravlja. Ovi projekti funkcioniraju na način da volonteri odlaze u Gorski kotar te na otok Krk u manje općine i stanovnicima mjere krvni tlak i šećer obzirom da su ta područja pretežno naseljena starijim stanovništvom u kojih su kardiovaskularne bolesti i dijabetes česti.  

Eko akcija provodi se povodom Dana planeta zemlje, u cilju poticanja studenata na čuvanje okoliša i edukacije o problemima onečišćenja okoliša. Najčešće je to u obliku čišćenja dvorišta oko fakulteta i onečišćenih plaža na području Rijeke, a u budućnosti se nadamo razvijati još događanja kako bi osvijestili studente i građane o problematici polucije okoliša. Svi studenti i zaposlenici su dobrodošli da se pridruže našim događanjima u sklopu akcije.

Osim ovoga svake godine provodimo i humanitarnu akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ preko koje naši studenti mogu donijeti skupljene plastične čepove koje mi preusmjeravamo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatska (UOLL). Oni u zamjenu za čepove dobivaju novac pomoću kojeg kupuju skupe lijekove za svoje štićenike.

“THE Talk” je projekt edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju. Referira se na dio tema koje bi  „po tradicionalnom” roditelji i nastavnici trebali proći s tinejdžerima i adolescentima. Naši studenti, nakon završene edukacije, odlaze u srednje škole i educiraju mladu populaciju o svim načinima  zaštite spolnog zdravlja, ali i o biologiji našeg reproduktivnog sustava, njegovoj građi, zaštiti i  planiranju potomstva. Kvaliteta znanja iz ovog područja jako mala čak i u studentskoj populaciji.

Naša je misija približiti svima ovu neizbježnu tematiku te tako raditi u cilju sprječavanja spolno prenosivih bolesti, poticanja razumijevanja te zdravog života.  

„Be Someone’s Santa“ je humanitarna akcija koju održavamo jednom godišnje u blagdansko vrijeme, a radi se projektu sakupljanja božićnih darova za siročad i djecu niskog socioekonomskog statusa. Surađujemo s dječjim domom “Ivana Brlić-Mažuranić”, koji nam dostavi dječje želje, a studenti “Djedovi božićnjaci” zajedno kupuju poklone za djecu te im pišu pisma s ciljem da im uljepšaju blagdane. Smatramo da su humanitarne akcije ovog tipa iznimno važne, pogotovo za studente medicine, čija je struka usko vezana uz suosjećanje i pomaganje drugima. 

Svake godine slušamo o poražavajućim statistikama koje govore u prilog porastu nasilja nad ženama. Stoga povodom Međunarodnog dana žena za sve naše volontere organiziramo tečaj samoobrane u suradnji s Krav Maga centrom Rijeka. Cilj radionice je našim volonterkinjama (ali i volonterima) omogućiti priliku svladavanja osnovnih vještina samoobrane, u nadi da ih nikada neće morati koristiti.  

MedSkills je projekt kliničke edukacije studenata medicine na pretkliničkim godinama. Osmišljen je s ciljem da se poveća količina prakse te olakša prijelaz u kliničku nastavu. Radi se o dvodnevnom događaju ispunjenom s raznim radionicama – osnovne kliničke vještine, vještine prve pomoći i klinički scenariji.

“KosaRi” je projekt koji su pokrenuli studenti medicine sadašnje 5. godine, a od prošle godine  provodi se u sklopu CroMSIC-a i u suradnji s Udrugom Krijesnica. Radi se o humanitarnom  projektu kojem je cilj izravna pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti kroz izradu perika te  edukacija o problemima i mentalnom zdravlju bolesne djece.

KosaRi ove godine nudi mnoge  aktivnosti: edukativne radionice za osnovnoškolce, koju provode KosaRi volonteri,  obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti (15.2.) i  izrada perika za djecu koja su izgubila kosu.  

Projekt “Slagalica nasljeđa” novoosmišljen je od strane CroMSIC-a i Centra za genetičku edukaciju (GenRi) na Medicinskom fakultetu. Ciljna skupina za pilot godinu su djeca rane školske i predškolske dobi, koju naši studenti, nakon položenog tečaja za genetičkog edukatora, upoznaju s građom vlastitog tijela, genetičkim konceptom nasljeđivanja te idejom prihvaćanja i cijenjenja vlastite posebnosti u sklopu radionice. Sve to je provedeno kroz edukativne igre koje su ciljano osmišljene i izrađene u suradnji s pedagogicom i psihologicom. Prije radionica s predškolskom djecom naši “genetički edukatori” prolaze tečaj i test koji ih osposobljava za ovakav rad s djecom. Osim toga organiziramo i edukativna predavanja o genetici i za roditelje, s ciljem da uvedemo znanja o genetici u „opću kulturu“.

“Diving Medicine Summer School” je projekt je koji je nastao još u 90-ima, a pokrenuli su ga  naš sadašnji profesor i pulmolog Igor Barković zajedno s dekanom Goranom Hauserom u  njihovim studentskim danima, kada su bili članovi udruge CroMSIC. U novom izdanju se  održava već petu godinu zaredom. Studenti iz raznih zemalja svijeta nam dolaze i tjedan dana provode u Rijeci polažući tečaj ronjenja te ujedno slušajući lekcije raznih stručnjaka o dosad još nedovoljno istraženoj medicini ronjenja te podvodnoj i hiperbaričnoj medicini. Nakon 7 dana osposobljeni su roniti s bocom do 18 metara dubine.

Cilj samog projekta osim  edukacije studenata jest i kulturna razmjena. Međunarodna suradnja kroz ovaj projekt vrlo je važna ne samo našoj udruzi, već i KBC Rijeka i Centru za podvodnu i hiperbaričnu medicinu te turističkoj zajednici Rijeka i Jadran Galenskom Laboratoriju, koji su naši dugogodišnji partneri.  

Student-mentori su u organizaciji udruge CroMSIC dodijeljeni brucošima te im je posao pomoći oko nabave knjiga, učenja i svega vezanog uz fakultet, u cilju što lakšeg privikavanja na novo akademsko okruženje. Iznimno je bitno da se međusobno podržavamo i činimo ovaj fakultet boljim i lakšim za naše mlađe kolege, kao što su i za nas činili.

CroBuddy je projekt preko kojega udruga CroMSIC pokušava pomoći našim stranim studentima koji studiraju na studiju medicine na engleskom da se lakše snađu u novom gradu i novoj državi. Svaki brucoš medicine na engleskom ima svog CroBuddyja koji je student više godine medicine i koji mu može pomoći oko smještaja, papira, mjesta za druženje i izlaske i slično. 

Ažurirano 30.10.2023.

Skip to content