Događanje

ŠESTO IZDANJE  LJETNE ŠKOLE MEDICINE RONJENJA

06.07.2023.

— 10.07.2023.

_Fakultet i zajednica, Tečaj

Najbolji studenti iz svijeta dolaze učiti u Hrvatsku  

Studenti iz Kanade, Švedske, Tajlanda, Njemačke, Singapura, Finske, Slovenije, Belgije, Grčke, Australije, Češke i Estonije ronit će u Rijeci, učiti spašavati unesrećene, a hrvatski stručnjaci učit će ih modernom pristupu liječenja pojedinih bolesti

Rijeka, 6. srpnja 2023. – Tečaj ronjenja za studente medicine iz cijeloga svijeta počeo je danas prvim zaronom u Kraljevici, u KPA Adria. Time je službeno otvorena Ljetna škola medicine ronjenja koja se šestu godinu zaredom održava u organizaciji Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC).

Studenti će, kao i do sada, učiti roniti i kako hitno zbrinuti utopljenog ronioca, a hrvatski će ih stručnjaci poučavati o podvodnoj i hiperbaričnoj medicini koja se sve više primjenjuje u liječenju. Riječ je o grani medicine koja ne liječi samo stanja prouzročena boravkom na velikim dubinama, već je sve važnija i u liječenju opeklina, smrzotina, Chronove bolesti, dijabetesa…

– Zbog odlične lokacije Rijeke i Centra za edukaciju i istraživanje u podvodnoj, hiperbaričnoj i pomorskoj medicini možemo pružiti vrhunsku edukaciju kroz Ljetnu školu medicine ronjenja za međunarodne studente medicine. Projekt pobuđuje interes kod sve više stranih i domaćih studenata te nas je potaknuo da u sklopu Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Rijeci osnujemo i Sekciju za ronjenje i podvodnu medicinu. Istu će voditi kolega Alistair Powell, student medicine i jedan od instruktora ronjenja, a mentorirati dr. Igor Barković, voditelj Centra za istraživanje i edukaciju u podvodnoj, hiperbaričnoj i pomorskoj medicini.  Iznimno nam je drago što se iz projekta razvijaju, ali i provode nove, kvalitetne ideje, ističe Laura Radoš, voditeljica Ljetne škole medicine ronjenja u CroMSIC-u.

Sudionici ove godine dolaze s čak četiri kontinenta, iz Kanade, Švedske, Tajlanda, Njemačke, Singapura, Finske, Slovenije, Belgije, Grčke, Australije, Češke i Estonije, a dr. Barković naglašava kako mu je osobito zadovoljstvo vidjeti one koji se rado vraćaju Hrvatskoj.

– S obzirom da je osnovni cilj Centra okupljati stručnjake, znanstvenike, nastavnike i studente na međunarodnoj razini te dati institucionalnu okosnicu za znanstvena istraživanja, razvoj struke i edukacije u podvodnoj, pomorskoj i hiperbaričnoj medicini, veseli me kad nam se studenti vrate, uz želju da s nama rade na istraživanjima. Ovaj projekt spaja hiperbaričnu medicinu, znanost, tečaj spašavanja utopljenika i ronjenje, a sudionici o tome ne mogu u naučiti u svojim zemljama, riječi su dr. Igora Barkovića.

Provedbu Ljetne škole medicine ronjenja već godinama podupire tvrtka JGL koja u projektu prepoznaje snagu doprinosa znanosti u promicanju održivog razvoja lokalne zajednice.

– Podupiremo različite studentske organizacije i aktivnosti jer vjerujemo u onu izreku – na mladima svijet ostaje. Godinama smo uz Ljetnu školu medicine ronjenja jer more može biti ljekovito, kao što mi odavno znamo, budući da koristimo njegove blagodati u svojim proizvodima već desetljećima.  Međutim, potrebno je imati na umu da more može biti i iznimno opasno. Zbog toga trebamo buduće mlade stručnjake, da nas poduče i doprinesu sigurnosti obzirom na rastući interes kako za ronjenjem, tako i drugim aktivnostima vezanim uz more, da budu pri ruci unesrećenima, ali i da razvijaju moderne grane medicine pri liječenju različitih bolesti, riječi su Alenke Jajac Knez, direktorice marketinških operacija JGL-a.

Partneri projekta su i KBC Rijeka, Studentski centar Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke, Medicinski fakultet u Rijeci i Sveučilište u Rijeci.

Kontakt za medije:

Laura Radoš,

voditeljica Ljetne škole medicine ronjenja  
Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska
Croatian Medical Student’s International Committee

M. +385 (0) 95 859 6388
E. divingschool@cromsic.hr

W. www.cromsic.hr

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Podijeli događanje na
Facebook
Twitter
Skip to content