Foss

FOSS MEDRI (Fakultetski odbor svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci) je neprofitna, nestranačka i nepolitička udruga studenata koja djeluje pri Medicinskom fakultetu u Rijeci. To je krovna udruga studenata Fakulteta u čijoj su Skupštini zastupljeni predstavnici većine ostalih udruga koje djeluju pri Fakultetu te predstavnici Studentskog zbora. FOSS MEDRI punopravni je član EMSA-e (European Medical Students’ Association) kroz koju članovi udruge predstavljaju interese studenata medicine iz Rijeke i Hrvatske na međunarodnoj razini.

Ciljevi Udruge su poboljšanje standarda i kvalitete studiranja te povezivanje studenata fakulteta. Te ciljeve ostvarujemo kroz cijelu godinu provodeći projekte koji obuhvaćaju biomedicinsko i društveno područje znanosti, a radi se o javno-zdravstvenim kampanjama, podizanju svijesti o prevenciji bolesti i promociji zdravlja, znanstvenim simpozijima, međunarodnim kongresima, tematskim tribinama, seminarima, predavanjima, koncertima, izložbama, kulturno-humanitarnim projektima, međunarodnim znanstvenim razmjenama, izdavanjem glasila studenata fakulteta i zabavnim manifestacijama. Brinemo se o podizanju kvalitete studiranja , ali i radimo na unapređenju znanosti i poticanju međunarodne suradnje među sveučilištima unutar Hrvatske i Europe.

Predstavnici

Kontakti

Događanja

Projektom Zdravi doručak pokušavamo široj zajednici približiti termin ,,zdrava prehrana”. Pokušavamo ih motivirati za inkorporiranje istog u svakodnevni život i s medicinskog aspekta objasniti sve koristi koje pravilna prehrana ima za zdravlje i kvalitetu života. Zapravo nam je najvažnije zainteresirati studente i ostalu akademsku zajednicu te im ukazati kako zdrav doručak nije nužno skup i dugotrajan za pripremu.

Tko ne dođe pada ispit iz Anatomije, a to ne želimo.

Movember je pokret u sklopu kojega muškarci diljem svijeta posljednjih 18 godina u studenom odlažu svoje brijače i britvice kako bi do kraja mjeseca s ponosom pokazali svoj brk. Od 2014. i studenti Sveučilišta u Rijeci priključili su se međunarodnom pokretu Movember. Cilj projekta je podignuti svijest o bolestima koje zahvaćaju primarno mušku populaciju. Najviše se pažnje posvećuje karcinomima prostate i testisa te duševnim bolestima. Teži se upoznavanju što većeg broja ljudi s važnošću samopregleda, ali i preventivnih pregleda te odazivanja na razne screening programe. Liječenje u ranijoj fazi rezultira puno boljim preživljenjem te manjim remećenjem kvalitete života.  U sklopu projekta održava se natjecanje „Najbolji brk sveučilišta“ na koje se studenti prijavljuju slanjem fotografija na Facebook stranicu „Movember na sveučilištu u Rijeci“. Najbolji brkovi fotografiraju se za Movember kalendar.

Svake godine se tradicionalno održava koncert naših studenata, pjevača i svirača, u Guvernerovoj palači. Tako da svi vi glazbeno nadareni obavezno se javite i ne zapuštajte svoje talente tijekom fakulteta.

MedRi znanstveni PIKNIK okuplja studente/mlade liječnike koji su napisali znanstveni rad/prikaz slučaja i studente koji pokazuju interes za to područje, žele naučiti nešto novo ili se uključiti u znanstvenu aktivnost sa ciljem stvaranja afirmativne sredine i educiranja. Za provedbu je potrebno ispromovirati projekt putem društvenih mreža, pripremiti promotivne materijale neposredno prije događaja, organizirati događaj, pripremiti dvoranu prije početka događaja, dočekivati sudionike te im dijeliti akreditacije, poklone i potvrde o sudjelovanju. U tim aktivnostima sudjelovali su studenti volonteri i svojim radom omogućili provedbu projekta.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa je društveno korisni projekt koji se dugi niz godina održava te nastoji osvijestiti građane o bolestima koje još nazivamo i “tihim ubojicama” poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Projekt se sastoji od 4 akcije: Dani zdravlja, Zdravi otoci, Zdrave planine i Kapi života. Akcije su podijeljene kroz cijelu godinu. Projekt volonterima pomaže u usavršavanju osnovnih medicinskih postupaka kao što su mjerenje tlaka, šećera te razgovor sa pacijentima.

Završna zabava u sklopu dana fakulteta i projekta opisanog u redu iznad. Cilj je da što više studenata donira krv nakon čega se upute na parking fakulteta gdje se uz ples i glazbu zabavlja do jutra.

Dan kada je cijela Rijeka na nogama i koji se ne propušta. Tradicionalno se već dugi niz godina organizira povorka Medicinskog fakulteta, a trudimo se raditi maske kroz koje možemo poslati neku poruku vezanu za našu liječničku misiju.

Tjedan mozga projekt je javnozdravstvenog značaja koji za cilj ima upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma. Međunarodno ime ove kampanje je Brain Awareness Week. Traje jedan tjedan i održava se jednom godišnje u Ožujku. U Hrvatskoj se organizira od 2002. godine. Riječki organizacijski tim čine studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci (MedRi), profesorice s Katedre za psihijatriju i psihološku medicinu MedRi, a unazad zadnjih par godina i Ured za znanost Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci (SZSUR), podupire projekt.

Usmjeren je popularizaciji neuroznanosti, te upoznavanju javnosti s novim spoznajama u području istraživanja mozga u organizaciji studenata medicine, psihologije, učiteljskog fakulteta i svih onih koji žele sudjelovti u organizaciji.

Kongres na kojem možete učiti, vježbati i razmijenjivati ideje. Održavaju se radionice poput ALS/BLS, održavanje dišnog puta, mogući scenariji, EKG,FAST ultrazvuk itd. Kongres se sastoji od 3 djela: edukacijski, znanstveno-stručni te društveno-zabavni. Ima više ciljeva, od kojih je glavni pružanje prilike studentima medicine da kroz radionice nauče i usavrše postojeće manualne vještine koje su neophodne u njihovom radu po završetku fakulteta.

Naš cilj je omogućiti edukaciju sudionika o aktualnim problemima iz područja zaštite zdravlja i prevencije bolesti te omogućiti stjecanje dodatnih znanja koja nisu obuhvaćena fakultetskom nastavom. Kongres je u organizaciji pretežito studenata Sanitarnog inžinjerstva, a surađujemo s Mostarskim i Zagrebačkim Sveučilištem.

Kongres neuroznanosti. Pod motom „Edukacija & Iskustvo“ želimo osvijestiti mlade zaljubljenike u neuroznanost o važnosti istraživanja mozga te im pružiti okvir za upoznavanje s kolegama koji dijele slične interese, širenje spoznaja, učenje i stjecanje nezaboravnih iskustava kongresne participacije. Dosad se održao deset puta te je postao svojevrsni brand. Sam kongres okuplja studente iz cijele Hrvatske, regije, ali i šire te im omogućuje platformu za stjecanje iskustva u svijetu znanosti. Još jedan od ciljeva NeuRi-je je destigmatizacija psihičkih oboljenja i psihijatrijskog liječenja.

Plesom i pjesmom za nečije bolje sutra. Najduži projekt kojeg naši studenti iznimno uspješno organiziraju. Tradicija je da studenti 4. godine sudjeluju u organizaciji te plesu valcera. Osim toga svake godine ugostimo neki poznati bend ili izvođača koji nas zabavlja do sitnih jutarnjih sati, a nakon toga svi zajedno kreću na „afterparty“ u neki od obližnjih klubova. Sav prihod ide u humanitarne svrhe udruzi za koju se te godine prethodno odlučimo.

Škola intervencijske radiologije projekt je namjenjen studentima 4. – 6. godine medicine s ciljem upoznavanja s granom intervencijske radiologije. Studentima se kroz brojna predavanja i razgovore s pacijentima pruža uvid u ovu gradu medicine, bilo da im je cilj rad u području radiologije i kardiologije ili bolje savjetovanje pacijenata i razumijevanje vezano uz ove zahvate. Kroz interaktivne radionice polaznici se upoznaju s uređajima i materijalima koji se koriste i primjenjuju znanje s predavanja u praksi.

Međunarodna bilateralna razmjena. Razmjena između Medicinskog fakulteta u Rijeci i nekog drugog europskog fakulteta. Trajanje razmjene je 7 dana u jednom i 7 u drugom gradu u razmaku od par mjeseci i uključuje po desetak studenata sa svakog fakulteta. Osim edukativnog dijela, razmjena se naravno sastoji i od kulturnog i zabavnog programa, te izleta i razgledavanje određene države.

Science Café je nastao je kao ideja o mjestu na kojem će studenti, djelatnici fakulteta i građani grada Rijeke uz zanimljiv film ili prezentaciju o odabranoj tematici, najčešće znanstvenog tipa, moći međusobno i s predavačem raspravljati, saznati nešto novo i na taj način biti educirani o novim znanstvenim zanimljivostima i problematikama. Naravno uz šalicu dobre kave u kafiću.

Bolnica za medvjediće je projekt usmjeren na pomoć mlađoj djeci predškolske i vrtićke dobi da izgube strah od liječnika i bolničkog okruženja kroz igru i prijateljski pristup. Želimo im pokazati da su bolest i borba protiv nje dio svakodnevnog života te da ne trebaju nužno biti povezani sa neugodnim i mučnim iskustvom. Djeci u dobi od 3-7 godina je dodijeljena uloga roditelja, djetetov medvjedić ili druga igračka je njegovo bolesno dijete, a studentu medicine je povjerena odgovorna uloga liječnika. Studenti dozvoljavaju djeci da upotrijebe različite instrumente koje imaju na raspolaganju, kao što su otoskop, stetoskop, tlakomjer…

Speculum služi kao platforma na kojoj je moguće objektivno, smisleno i svrsishodno iznijeti kritiku ili ukazati na propust bilo u izvođenju nastave, ocjenjivanju ili odnosu između studenata i nastavnog osoblja. Istovremeno, Speculum je i mjesto na kojem studenti mogu pročitati sve aktualnosti i kroz razne intervjue i članke upoznati svoje profesore i kolege te njihova razmišljanja, djelovanje i dostignuća. Časopis ima za ulogu i upoznati mlađe studente sa svim mogućnostima koje im se nude i potaknuti ih na uključivanje u brojne aktivnosti koje im nudi kako Medicinski fakultet tako i Sveučilište u Rijeci. Uz sve navedene zadaće, Speculum ima i onu da budi kreativnost u studentima i potiče ih na kreativno stvaralaštvo kroz brojne tekstove zabavnog karaktera, šaljive članke i ilustracije. Izlazit će dok ima materijala ili dok ga se ne zabrani.

U organizaciji studenata sanitarnog inženjerstva edukacija djece predškolske i rane školske dobi. Sprečavanje prijenosa brojnih zaraznih bolesti pravilnom higijenom ruku najbolje opisuje poznatu uzrečicu: “Bolje spriječiti nego liječiti!”. Preventivnim radom možemo u velikoj mjeri doprinijeti sprečavanju pojave mnogih zaraznih bolesti.

Najnovija medijska platforma zaživjela je i na našem Fakultetu. Razgovaramo s ljudima bliskim našoj struci dotičući se aktualnih tema, ali i prošlosti. Filozofija!

Projekt “Cjepko zna – najbitnije o cijepljenju” je prokjet čiji je cilj podizanje svijesti i educiranje o cijepljenju. Projekt je započeo osmišljavanjem, pisanjem, dizajniranjem i izradom knjižica koje su kasnije raspoređene po pedijatrijskim ordinacijama. Uz to se organizira i promocija projekta na Korzu u sklopu Svijetskog tjedna imunizacije.

Prevencija je ključ sprječavanja mnogih zaraznih bolesti, pa tako i onih koje se prenose vodom. Smatrajući da je upravo prevencija jedna od najvažnijih stavki u budućem zanimanju zdravstvenih radnika, posebice sanitarnih inženjera, velike nade polažemo upravo u edukaciju mlađeg stanovništva. Djeca su po prirodi vrlo znatiželjna, sve ih zanima, a nove informacije vrlo brzo dopiru do njih te je to jedan od razloga zašto smo se odlučili na zabavan način i kroz igru prenijeti im naše znanje.

Ažurirano 24.01.2022.

Skip to content