Tjedan mozga – Rijeka

Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 22. godinu zaredom u
mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. Zadnjih godina Tjedan mozga u EU koordinira i krovna
udruga FENS (Federation of European Neuroscience Societies) http://www.fens.org/
U organiziranju i obilježavanju Tjedna mozga svih godina sudjeluje i Medicinski fakultet Sveučilišta u
Rijeci, KBC Rijeka te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove s područja grada Rijeke.
I ove godine organiziramo 22. Tjedan mozga u Rijeci koji će se održati od 13. do 19. ožujka 2023.
Svih ovih godina težili smo upoznati širu javnost našeg grada sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću (Stoljeću uma). Naglasak smo stavili na interdisciplinarni i integrirani način obrade izabranih tema za koje smatramo da su interesantne za širu javnost.

2024.

Od 11. do 17. ožujka 2024. održava se Tjedan mozga po 23. put u Rijeci. Riječ je o globalnom događaju poznatom pod nazivom Brain Awareness Week koji se održava u velikom broju zemalja pa tako i u našoj državi. Inicijativa se održava u suradnji s Hrvatskim institutom za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim društvom za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a) uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Temeljni cilj manifestacije jest približiti neuroznanost svim skupinama ljudi u društvu, a posebice kod onih mlađih pobuditi želju prema istraživanju fascinantnih tajni mozga. Uz to, naš vrlo bitan zadatak jest govoriti o češćim neuropsihijatrijskim bolestima, koje su vrlo često u društvu nepoznanica, još češće stigmatizirane, a naposljetku te osobe uz pravilnu podršku mogu imati odličan ishod. Stoga, naš cilj je podići svijest javnosti o takvim bolestima, razbiti mitove i destigmatizirati, educirati javnost kako rano prepoznati takve bolesti i potaknuti društvo da pomogne tim osobama. Tema ovogodišnjeg Tjedna mozga Rijeka krije se iza naziva Iza kulisa našeg uma“ s ciljem da ove godine govorimo o bolestima i tajnama mozga koje naizgled ne moraju biti tako očite niti fizički dokazive, ali postoje. Tijekom ovih vrlo zanimljivih i intrigantnih 7 dana otkrit ćemo nešto o modernim tehnologijama i dostignućima u neurologiji, tajnama mozga i umjetnoj inteligenciji, lumboishialgiji, poremećajima ličnosti i psihodelicima te o mentalnom zdravlju mladih. Uz to, održat ćemo brojne radionice, a istaknuli bismo radionicu naziva „Opušteni mozak“, zatim „Mindfulness i yoga za overthinking“ te radionicu „Znakovni jezik-trening za naš mozak“. Za ostatak našeg programa provjerite naše društvene mreže ili jednostavno skenirajte QR kod na našim letcima i plakatima diljem grada.

Projekt organiziraju studenti Medicinskog fakulteta Rijeka  pod djelovanjem FOSS-MedRi te profesorice s Katedre za psihijatriju i psihološku medicinu.

Pozivamo Vas da nam se pridružite 11.-17.3.2024. u brojnim planiranim predavanjima, radionicama i aktivnostima o kojima više možete saznati na našem Instagram profilu

2023.

Ažurirano 17.03.2024.

Skip to content