Događanje

Dan crvenih haljina

02.02.2024.

_Fakultet i zajednica

  • Rijeka

U Rijeci se 2. veljače priprema bogat program tradicionalnog obilježavanja međunarodnog Dana crvenih haljina. Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i  Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Gradom Rijekom i ove godine, šesti put za redom, organizira prvog petka u veljači Dan crvenih haljina u cilju podizanja svijesti o cerebrovaskularnim bolestima kod žena, važnosti preventivnih aktivnosti i zdravog životnog stila.

Tim povodom na Korzu će od 11 do 13.30 ispred Gradske vijećnice biti postavljen infopunkt na kojem će građani moći dobiti edukativne materijale i doznati informacije o moždanom i srčanom udaru kod žena, njihove prevencije i prepoznavanja u cilju minimizacije razvoja bolesti.

            Nakon infopunkta za građanes početkom u 14 sati organizirana su u Gradskoj vijećnici edukativna predavanja na temu moždanog udara. Važnost Dana crvenih haljina i korist javnozdravstvenih akcija predstavit će predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Vladimira Vuletić, o prevenciji, prepoznavanju i liječenju moždanog udara kod žena govorit će doc. dr. sc. David Bonifačić, a doc. dr. sc. Slavica Kovačić održat će predavanje o mehaničkoj trombektomiji.

Na društvenim mrežama akciju obilježava hashtag #nosicrveno kojim se građani pozivaju da 2. veljače odjenu dio crvenoga i na taj način pruže podršku ženama koje su preboljele moždani ili srčani udar.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“, pokrenuta je u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

U Rijeci se o poznavanju simptoma i rizika moždanog udara zadnjih godina aktivno uči kroz brojne javnozdravstvene akcije, a neurolozima su se priključili u obilježavanju dana Crvenih haljina i kardiolozi. Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka uspjela je motivirati brojne partnere i dionike zajednice na uključivanje, koji svako sa svog aspekta daju obol inicijativi, a sve u cilju da se kroz edukaciju o rizicima za razvoj moždanog i srčanog udara kod žena dođe do visokog stupnja znanja koje podiže ukupnu ljestvicu prevencije zdravlja od ovih bolesti, čime se u konačnici utječe na kvalitetnije i bolje ishode liječenja, a u najboljem slučaju i sprječava razvoj bolesti na vrijeme.

Podijeli događanje na
Facebook
Twitter
Skip to content