Održan „Memorijalni turnir Alan Šustić“ na MEDRI-ju

15.12.2023.
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u srijedu je održan „Memorijalni turnir Alan Šustić“, u spomen na prof. Alana Šustića, dragog kolege koji je od osnovne škole uživao u igri na 64 polja. Prije početka turnira okupljene je sa životom i odnosom prema šahu prof. Šustića ukratko upoznao prof. Amir Muzur:

– Alan Šustić je bio čovjek širokih interesa. O njegovim uspjesima u struci – anesteziologiji i intenzivnoj medicini – podosta se zna, o njegovom poznavanju lijepe književnosti i slikarstva svakako manje. No, oni koji su ga bolje poznavali svakako bi pri vrhu te liste dopisali i šah. Igrao ga je od osnovne škole, najprije u tadašnjem Domu pionira, a kasnije u klubu “Kvarner”. Učio je od međunarodnog majstora Rukavine, a uzori su mu bili Capablanca i Bobby Fischer. Imao je solidnih uspjeha, među kojima je bila i partija (simultanka) s budućim prvakom svijeta koji je 1980-ih gostovao u Rijeci. Od nedavnih, tu je drugo mjesto na prvenstvu Sveučilišta.

Šustić je volio i razgovor o šahu. Zahvaljujući tim razgovorima, zapravo, potvrdio sam svoje mišljenje o njegovom geniju, shvativši da je u stanju ne samo napamet reproducirati desetine partija koje su mu bile drage, već i da čita “dijagonalno” i uspješno dijeli pažnju (igrajući šah u zadnjem redu na sjednicama Fakultetskog vijeća, recimo).

Alan Šustić bio je teško predvidljiv, ali u jedno možemo biti sigurni: godilo bi mu da je ovaj turnir nazvan po njemu, zaključio je prof. Muzur.

Pobjednik turnira bio je prof. Damir Muhvić, koji je nastavio pobjednički niz na svim dosadašnjim turnirima, dok je drugo mjesto s istim brojem bodova (5 od 6) pripalo izv. prof. Saši Horvatu, a potom slijede: Filipović E., Eterović R. 4, Matijević B., Čiček L., Nekić L., Knapić R. 3.5, Goronja S., Dominković A., Košč K. 3, Šimunić K., Gudović A., Matković I. M. 2, te Dujmenović A. 1 bod.

Želja je i plan da se „Memorijalni turnir Alan Šustić“ održava svake godine, a događaj je već zadobio pažnju na široj riječkoj šahovskoj sceni, te su određeni šahovski klubovi ponudili pomoć u organiziranju većeg šahovskog događaja iduće godine. Inače, turnir je organizirala Šahovska sekcija pri MEDRI/SOSS, a nakon zimskog predaha najavljuju se nova uzbuđenja.

izv. prof. dr. sc. Saša Horvat

Skip to content