Mirisi i okusi – naš prozor u svijet
Okusi i mirisi su naš prozor u svijet, a posebno određuju naš ukupan doživljaj hrane. Fiziološki gledano predstavljaju u potpunosti dva odvojena organa. Osjet okusa je nešto što je genetski uvjetno i rađamo se s njime. Općenito je prihvaćeno pet osnovnih modaliteta okusa: slatko, slano, kiselo, gorko i umami. S druge strane, raspoznavanje mirisa osjetom njuha je moguće, jer ih učimo iskustveno. Osim toga, naš nos zapravo nema ograničenja što se tiče raspona mirisa. Ljudi uglavnom ne primjećuju koliko je njuh važan u svakodnevnom životu i nisu svjesni da igra neizmjerno važnu ulogu kod konzumiranja hrane. Podsjeća li nas miris kokica na kino? Ili miris pečenih kestena na jesen i hladnije dane? Kada bismo jeli začepljenog nosa, većina hrane doimala bi se bezokusnom, a najbolji dokaz za to su situacije poput prehlada kada nam je začepljen nos. Razlog tomu leži u činjenici da nam kombinacija mirisa i okusa dočarava aromu hrane. Aroma hrane nije nešto što mi zapravo osjetimo već se ona kreira u našem mozgu temeljem onog što okusimo putem okusnih pupoljaka te namirišemo putem osjeta njuha. Na ovoj radionici će sudionici moći ispitati primarne modalitete okusa i odrediti položaje istih na površini jezika. Nadalje, koristit ćemo različite tvari u ispitivanju osjeta mirisa koji mogu izazvati ugodu ili biti čak neugodni kod sudionika.
UZRAST: Svi Zainteresirani
OBLIK: Hands-on Radionica
Zavirimo u našu krv
Posjetitelji će će se pomoću edukativnog plakati moći upoznati sa sastavom ljudske krvi, posebice sa razlikovnim i funkcijskim karakteristikama pojedinih krvnih stanica. Uz pomoć mikroskopa moći će samostalno pogledati stanice krvi na unaprijed pripremljenim krvnim razmazima, a biti će demostriran postupak pripreme krvnog razmaza vađenjem krvi iz jagodice prsta. Nadalje, biti će organiziran kviz prepoznavanja krvnih stanica i njihove funkcije u organizmu.
UZRAST: Svi Zainteresirani
OBLIK: Hands-on Radionica
Što nas razlikuje od banane?
U ovoj aktivnosti objasniti ćemo ulogu DNA u našem tijelu. Objasniti ćemo da se DNA razlikuje između biljaka, životinja i ljudi te je upravo to razlog zašto se razlikujemo od banana. Naučiti ćemo da naša DNA sadrži sve informacije koje nas čine jedinstvenima. Također, ćemo naučiti da naša DNA sadrži informacije zbog kojih naša koža funkcionira kao koža, naša pluća kao pluća i naše oči kao oči. To ćemo učiniti na tri načina: 1. Napraviti ćemo edukativni plakate koji će nam pomoći da objasnimo što je DNA i kako nas razlikuje od banane. 2. Naš istraživački tim će izvesti neke demonstracije koristeći DNA u pokusima s bojama. 3. Posjetitelji će sami moći izolirati DNA iz banana koristeći osnovne materijale, uključujući banane, kuhinjsku sol i alkohol. Praktični dio bit će usmjeren na djecu u dobi od 6 do 12 godina.
UZRAST: Svi Zainteresirani
OBLIK: Hands-on Radionica
Žive slike mikroorganizama
Nevidljive bakterije učinit ćemo vidljivima uzgajajući ih na odgovarajućim hranjivim podlogama. Svaka bakterija, ovisno na kojoj je hranjivoj podlozi uzgojena daje različiti boju. Napravit ćemo „žive“ slike koristeći različite bakterije i gljive na različitim hranilištima i prikazati raskoš njihovih boja i oblika.
UZRAST: Svi Zainteresirani
OBLIK: Izložba