Anesteziologija, reanimatologija, hitna i intenzivna medicina

Katedra za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu

Medicinski fakultet u Rijeci,
Braće Branchetta 20, 51000 Rijeka
tel: +385 (0) 51 407 400
fax: +385 (0) 51 218 407  

Kontakti

O katedri

Djelatnici

Nastavna aktivnost

Znanstvena aktivnost

Kabinet vještina

Kabinet vještina je specijalizirana učionica ustrojena po uzoru na učionice koje postoje u većini medicinskih učilišta Zapadne Europe i SAD-a. U našem Kabinetu vještina polaznici se podučavaju medicinskim vještinama i znanjima koja su neophodna u izobrazbi liječnika i ostalog medicinskog osoblja, a ne mogu se u potpunosti savladati tijekom kliničke nastave.
Jedan od zasigurno najvažnijih segmenta u edukaciji studenata medicine, studenata drugih zdravstvenih grana i zdravstvenih djelatnika jest kardiopulmonalna reanimacija, odnosno postupke osnovnog (“basic life support”, BLS) i uznapredovalog (“advanced life support”, ALS) održavanja života. Kabinet vještina predstavlja edukacijski poligon za uvježbavanje postupaka kardiopulmonalnog oživljavanja (CPR).
Korisnost ovakve učionice je višestruka. Osim jasnog napretka u edukaciji studenata medicine i srodnih zdravstvenih disciplina, kabinet vještina predstavlja poligon za edukaciju iz postupaka osnovnog održavanja života različitog nemedicinskog osoblja (policajci, vatrogasci, Gorska služba spašavanja, polaznici auto-škola, sportski ribolovci, pomorci, dobrovoljni tečajevi i sl.).

“Kabinet vještina” u Rijeci

Kabinet vještina je specijalizirana učionica ustrojena 2001. godine. Proces stvaranja Kabineta vještina započinje Katedra za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu sa pročelnikom (tada) Doc. dr. sc. Alanom Šustićem. Nakon početne ideje uspjelo se pronaći adekvatan prostor nekadašnjeg dječjeg vrtića u sklopu KBC Rijeka na lokalitetu Sušak. Prostor je bio u izrazito  devastiranom stanju što je zahtjevalo velika ulaganja. Dogovorno je nazvan «Kabinet vještina» čime se već u samom imenu pokušalo implicirati na njegovu buduću praktičnost i funkcionalnost. Nakon početnog uređivanja prostora kupljene su lutke – «manekeni» za vježbanje postupaka oživljavanja, čime je  Kabinet vještina započeo dobijati okvire institucije.
Mr. sc. Fred Zeidler, specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, na usavrsavanju i unapređenju kvalitete izvođenja nastave, te samoj organizaciji prostora i cjelokupnog rada Kabineta je radio punih 11 godina. 2012. godine kabinet vještina se seli u nove prostorije. Kabinet se sada nalazi u sklopu studentskog kampusa na Trsatu.

In memoriam Alan Sustic: our friend forever – The SepsEast community


 Opširnije o Kabinetu vještina

Ažurirano 04.01.2024.

Skip to content