Katedra za tehnologiju i kontrolu namirnica
Vukovarska 11, 51 000 Rijeka
tel: +385 (0)51 214 559
Kontakti
Pročelnik:
prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, dipl. ing. preh. teh.
e-mail: olivera.koprivnjak@uniri.hr
tel: +385 (0)51 214 559
mob: 0911651348
- Studenti se primaju:
Prema dogovoru, radnim danom između 8-16 h
O katedri
Katedra je osnovana krajem 2002. s ciljem objedinjenja rada nastavnog osoblja na specifičnim kolegijima iz programa Studija za diplomirane sanitarne inženjere. U ožujku 2003. godine katedra je dobila i svoje prostore u preuređenom prizemlju zgrade u Vukovarskoj 11. Na katedri je do 2021. godine bilo zaposleno ukupno šest djelatnika: prof. dr. sc. Nedžad Mulalić (2002.-2003.), prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, dipl. ing. preh. teh. (od 2002.), doc. dr. sc. Dražen Lušić, dipl. sanit. ing. (stručni suradnik 2002.-2008.; asistent 2008.-2010.), doc. dr. sc. Valerija Majetić Germek, dipl. sanit. ing. (znanstveni novak – asistent 2007.-2014.; poslijedoktorant 2014.-2016.; docent od 2017.), doc. dr. sc. Mladenka Malenica Staver, dipl. ing. bioteh. (viši asistent 2008.–2009.), te Bojana Lukić, mag. sanit. ing. – laborantica (od 2017.). Ciljevi katedre su uključivanje studenata u istraživački rad, uvođenje e-učenja, proširenje postojeće i izrada nove nastavne literature (priručnika i udžbenika) te njegovanje postojeće i uspostavljanje nove suradnje u provedbi i unapređenju nastave s prehrambenim tvrtkama i srodnim visokoškolskim ustanovama.
Osnovno područje istraživanja na katedri je sigurnost i kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja te nusproizvodi iz uzgoja i prerade maslina, uz suradnju s domaćim institucijama (Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Rijeci) te inozemnim institucijama (Znanstveno raziskovalno središče Koper, Slovenija; Sveučilište u Udinama, Italija; Međunarodno vijeće za maslinu, Španjolska). Djelatnici katedre sudjeluju i u aktivnostima na području stručnog razvoja u polju sanitarnog inženjerstva.
Djelatnici
- Pročelnik
- Pročelnik: prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, dipl. ing. preh. teh. – redoviti profesor u trajnom zvanju,
e-mail: olivera.koprivnjak@uniri.hr; tel. 051 214 559, 0911651348
- Pročelnik: prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, dipl. ing. preh. teh. – redoviti profesor u trajnom zvanju,
- Nastavno osoblje
- doc. dr. sc. Valerija Majetić Germek, dipl. sanit. Ing.,
e-mail: valerija.majetic@medri.uniri.hr, tel. 051 212 865 - Gostujući nastavnici:
- Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr., e-mail: tomislav.pavlesic@fzsri.uniri.hr
- mr. Saša Sušnić, dipl. Sanit. Ing., e-mail: sasa@susnic.hr
- doc. dr. sc. Valerija Majetić Germek, dipl. sanit. Ing.,
- Nenastavno osoblje
- Irena Ugljar, e-mail: irena.ugljar@medri.uniri.hr, tel. 051 401 732
- Bojana Lukić, dipl. sanit. ing., laborant, e-mail: bojana.lukic@medri.uniri.hr , tel. 051 401 732
Nastavna aktivnost
Na Katedri za tehnologiju I kontrolu namirnica odvijaju se sljedeći kolegiji:
Preddiplomski sveučilišni studij sanitarnog inženjerstva
- Uvod u prehrambene tehnologije – O. Koprivnjak
Diplomski sveučilišni studij sanitarnog inženjerstva
- Tehnologija i kontrola kakvoće hrane životinjskog podrijetla – O. Koprivnjak
- Tehnologija i kontrola kakvoće hrane biljnog podrijetla – O. Koprivnjak
- Sustavi sigurnosti hrane – O. Koprivnjak
- Štetne tvari u hrani (izborni) – O. Koprivnjak
- Sanitacija u poslovanju s hranom (izborni) – V. Majetić Germek
Diplomski sveučilišni studij Klinički nutricionizam
- Prehrambene tehnologije – O. Koprivnjak
- Nutraceutici – V. Majetić Germek
Poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij – Zdravstveno i ekološko inženjerstvo
- Sigurnost hrane (izborni) – O. Koprivnjak
Znanstvena aktivnost
Aktivni projekti
- Istraživački projekt “Utjecaj inovativnih tehnologija na nutritivnu vrijednost, senzorska svojstva i oksidacijsku stabilnost djevičanskih maslinovih ulja iz hrvatskih autohtonih sorti maslina” CROInEVOO; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, HRZZ IP-2020-02 (suradnice Olivera Koprivnjak i Valerija Majetić Germek)
- Projekt potpore Uni-Ri-2018 „Analiza novih kompozitnih materijala i biljnih ekstrakata spektroskopskim tehnikama“ (voditelj Srećko Valić, suradnice Olivera Koprivnjak i Valerija Majetić Germek)
- Uspostavni istraživački projekt PhytoFarmOL „Bilinogojstvom do sekundarnih biljnih metabolita: primjena mineralnih hraniva i elicitora za povećanje koncentracije fenola u listu masline“; Institut za poljoprivredu i turizam – Poreč, UIP-2017-05-8464 (suradnica Valerija Majetić Germek)
Završeni projekti u posljednih 10 godina
- Uspostavni istraživački projekt TYPICRO „Razjašnjavanje sortne tipičnosti vina i maslinovih ulja od hrvatskih domaćih sorti“; Institut za poljoprivredu i turizam – Poreč, UIP-2014-09-1194 (suradnica Olivera Koprivnjak)
- “Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi” (2007.-2012.); izvor financiranja: Ministarstvo znanosti, ugovor br. 062-0580696-0284 (voditeljica Olivera Koprivnjak)
- “Visokoprotočne analitičke platforme za kontrolu kvalitete i provjeru izvornosti hrane iz jadranskog područja” (2011.-2013.); izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost; voditelj: dr. sc. Jasna Peter-Katalinić (Odjel za biotehnologiju, Sveučilište u Rijeci) (suradnica Olivera Koprivnjak)
- “Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo – ZOOB” (2011.-2012); izvor financiranja: IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013.; suradnik Gradu Vodnjanu – hrvatskom partneru u projektu (suradnica Olivera Koprivnjak)
10 najvažnijih publikacija u proteklih 5 godina
- V. Majetić Germek, P. Žurga, O. Koprivnjak, K. Grozić, I. Previšić, Š. Marcelić, S. Goreta Ban, I. Pasković: Phenolic composition of Croatian olive leaves and their infusions obtained by hot and cold preparation, Czech journal of food sciences (2021), 39(5), 393-401.
- N. Vidović, I. Pasković, I. Lukić, P. Žurga, V. Majetić Germek, K. Grozić, M. Cukrov, Š. Marcelić, D. Ban, N. Talhaoui et al. Biophenolic Profile Modulations in Olive Tissues as Affected by Manganese Nutrition, Plants (2021), 10(8), 1724.
- I. Lukić, I. Pasković, P. Žurga, V. Majetić Germek, M. Brkljača, Š. Marcelić, D. Ban, K. Grozić, M. Lukić, Z. Užila S. Goreta Ban: Determination of the Variability of Biophenols and Mineral Nutrients in Olive Leaves with Respect to Cultivar, Collection Period and Geographical Location for Their Targeted and Well-Timed Exploitation, Plants (2020) 9(12), 1667.
- I. Pasković, I. Lukić, P. Žurga, V. Majetić Germek, M. Brkljača, O. Koprivnjak, N. Major, K. Grozić, M. Franić, D. Ban, Š. Marcelić, S. Goreta Ban: Temporal Variation of Phenolic and Mineral Composition in Olive Leaves Is Cultivar Dependent, Plants (2020), 9(9), 1099.
- K. Brkić Bubola, M. Lukić, I. Lukić, O. Koprivnjak: Effect of Different Clarification Methods on Volatile Aroma Compound Composition of Virgin Olive Oil. Food Technology and Biotechnology (2019), 57, 503-512.
- I. Pasković, B. Soldo, N. Talhaoui, I. Palčić, M. Brkljača, O. Koprivnjak, V. Majetić Germek, D. Ban, J. Klanjac, M. Franić, P. Žurga, K. Grozić, I. Lukić, S. Goreta Ban: Boron foliar application enhances oleuropein level and modulates volatile compound composition in olive leaves. Scientia Horticulturae (2019), 257.
- I. Lukić, M. Žanetić, M. Jukić Špika, M. Lukić, O. Koprivnjak, K. Brkić Bubola: Complex interactive effects of ripening degree, malaxation duration and temperature on Oblica cv. virgin olive oil phenols, volatiles and sensory quality, Food Chemistry (2017), 232, 610-620.
- K. Brkić Bubola, M. Lukić, I. Mofardin, A. Butumović, O. Koprivnjak: Filtered vs. Naturally Sedimented and Decanted Virgin Olive Oil during storage: Effect on Quality and Composition, LWT – Food Science and Technology (2017), 84, 370-377.
- V. Majetić Germek, O. Koprivnjak, B. Butinar, L. Pizzale, M. Bučar-Miklavčič, L. S. Conte: Phenols and Volatiles of Istarska bjelica and Leccino Virgin Olive Oils Produced with Talc, NaCl and KCl as Processing Aids, Journal of the American Oil Chemists’ Society (2016), 93, 1365–1372.
- O. Koprivnjak, K. Brkić Bubola, U. Kosić: Sodium chloride compared to talc as processing aid has similar impact on volatile compounds but more favourable on ortho-diphenols in virgin olive oil, European Journal of Lipid Science and Technology (2016), 118 (2), 318–324.
Nagrade i priznanja
- Nagrada “Josip Juraj Strossmayer” za 2006. godinu za znanstveno djelo s područja prirodnih znanosti: “Djevičansko maslinovo ulje – od masline do stola” (Olivera Koprivnjak)
- Priznanje najboljoj nastavnici Medicinskog fakulteta u Rijeci prema izboru studenata studija Sanitarno inženjerstvo za akademsku godinu 2019. /2020. (Olivera Koprivnjak)